Revontulia tiistaina 17.3.2015

_PK_2391

Olen kuvannut revontulia jo useita kertoja, mutta tälläistä yötä en ole näillä leveyspiireillä (63) vielä nähnyt. Päivälleen kaksi vuotta sitten oli myös hyvä tulitus, jota kuvasin ja tein jutunkin. Tämä erosi siitä, että tietoa esiintymisestä oli runsaasti, se ei yllättänyt ketään. Nämä revontulet esiintyivät koko maassa ja jatkoivat vielä matkaa Pohjois-Amerikan mantereelle. Edellisen kerran vastaavan luokan tulet olivat seitsemän vuotta sitten.

Paljaalla silmällä nähtynä revontulet Iisalmen aluella olivat melko vaaleat ja keskellä kaupunkia tai muuallakin katuvalosaasteessa niitä ei juuri näkynyt, jos ei tiennyt niitä tiirailla.

_PK_2201Ensimmäiset otokset kävin ottamassa jo iltakahdeksan jälkeen 24 millisellä, jossa oli uv-suodin, joka olisi pitänyt ottaa pois, koska voi aiheuttaa rengasmaisen virheen keskelle kuvaa. Tarkennus manuaalille ja äärettömään, vakaaja off, suurin aukko 2,8, ISO 3200 ja ajan kamera osaa mitata itse, tosin välillä se erehtyy. Ehkä parempi olisi kokeilla sopivaa aikaa ja pistää kamera kokonaan manuaalille. Käytin suurta ISOa, koska halusin tulien piirtyvän terävämpänä. Pitkällä valotusajalla niistä tulee pilvimäisempiä.

Koska tulet olivat niin laajalla alueella ja koti lähellä, lähdin vaihtamaan objektiivin 14 mm Samyangiin. Tässä putkessa ei ollutkaan suojalasia, eikä sitä tarvinnut jälkikäteen harmitella. Manuaalitarkenteinen ja suljinaukkoinen linssi, josta ei  ole haittaa yökuvauksissa. Eikä juuri päivälläkään, kun terävyysalue on niin suuri. Katsoin välillä uudelleen alkaneen Mr Selfridgen ja sitten kuvaamaan laajakanttisemmalla.

Illan sää oli lämmin vain 1-2 astetta pakkasta. Se helpotti kuvausta, eikä paleltanut yhtään, kuten yleensä pitempi aikaisissa talvikuvauksissa. Tulia kannattaa kuvata melko pitkän ajan, koska ne vaihtelevat suuresti ja aina tulee yllättäen vielä paremmat loimut.

_PK_2267Asetukset jäivät samoiksi, valotuajan kamera osaa mitata oikein manuaali objektiivilläkin, siis ohjelmana oli Av, eli aukon esivalinta. Aikani eri suuntiin kuvatessa alkoi nämä maisemat kyllästyttää. Halusin kuva-alalle myös jotain muutakin mielenkiintoista. Kello oli jo 22.30 ja kunnon ihmiset nukkumaan menossa. Päätin, että lähden Paloisvuorelle, josta saan kaupungin valot kuvaan ja päälle värikkään taivaan.

Eipä näkynyt siihen aikaan kaupungilla mitään liikettä, eikä revontuliakaan auton ikkunasta. Laskettelurinne oli tietysti pimeänä, mutta hissikopin seinässä oleva kello värjäsi alaosan punaiseksi. Kuin pyynnöstä alkoi rinteen takana hurja loimotus. Kiertelin kahviorakennusta, että saisin sen kuvattua etualalle, aina oli jokin häiritsevä johto välissä.

_PK_2383Sitten lähdin kapuamaan ylös rinnettä. Keuhkot ja kipeä kinttu pistivät kovasti hanttiin. Ylhäällä tuli hirveä kiire kuvaamaan, jos loppuvat. Sitähän ei tiedä koskaan etukäteen. On kokemusta, loppuvat kuin seinään tai paikalle hiipii pilvet. Nyt ei käynyt niin. Kaikessa rauhassa kaikilla mukana olevilla linsseillä ja erilaisilla ISOilla, alivalotuksilla kokeilin tavoittaa oikeaa tunnelmaa.

_PK_2499Mulla oli visio kuvasta, jota tavoittelin, mutta siihen en päässyt. Kaupungin valot revontulien alla ovat niin paljon voimakkaammat, että dynamiikka ei riitä. Voin vielä kokeilla yhdistää HRD:ksi. Olisi pitänyt ottaa mukaan joitakin statisteja etualalle katsomaan kaupunkiin, se ehkä olisi toiminut.

Sitten kapusin toista rinnettä alaspäin, paljon helpompi suunta. Pysähdyin muutaman kerran välillä kuvaamaan. Prisman valotorni vihreänä pisteenä loisti Parkatilla. Alhaalla muutama kuva vielä hissikopista ja kahviosta. Tässä vaiheessa ihmettelin punaista lunta, jonka syyn olinkin kertonut.

_PK_2575Lähdin sitten kotia kohti, kellon viisarit olivat pystyssä. Paloisvirran sillan kohdalla tuli mieleen, jospa kuitenkin käännyn vasemmalle ja käyn vilasemassa saisko kuvaa vanhasta palotornista ja kirkosta. Olishan se hienoa, kuva näistä revontulissa. Pyörähdin siellä kuvaamassa, ehkä näistä tulee jotain. Akkun valo alkoi vilkkua, eikä vara-akkua, aika lähteä kotiin.

Hyvän kuvan saaminen vaatii jalkatyötä ja lähtemistä. Koti-ikkunasta saa kuvia, mutta ei aina kiinnostavia.

Pian teen jutun, miten käsittelin nämä kuvat ja minkälaisia vaikeuksia tulee valon värin määrittelyssä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s