Revontulia 17.3.

Olisipa jäänyt eilis illan revontulet kuvaamatta, jos Petteri ei olisi soittanut kahdeksan jälkeen illalla. Oulun taivaalla oli isot tulet ja pitäs näkyä etelämpänäkin. Tämän aamun uutisissa se olikin yksi pääaiheista, mutta ei olisi auttanut eilistä iltaa.

_MG_2305

Kamera ja jalusta mukana pihalle. Pakasta oli 20.40 n. 17 astetta, joten vaatettakin piti olla. Ympäristön valot häiritsevät yllättävästi, mutta meillä on järven jää vieressä, eikä siellä ole katuvaloja. Muistelin kiireessä, miten pitäs asetukset olla. Peili pitää aukaista etukäteen, ettei täräytä kameraa, aukko n. 8 tienoilla, iso 100 ja ajan kamera osaa mitata itse. Tästä tuli ajaksi 30 sek., joka tuntui pitkältä, mutta taivas näytti silti ihan mustalta. En ollut hankkinut vielä uutta jalustaa ja nykyinen halpa, jonkun lehtitilauksen kylkiäisenä saatu Slik on ihan vempula.

Ensi oli kaikki pielessä. Aika, tarkennus, ISO.

Paloisvuori, pielessä kaikki: aika,tarkennus, ISO.

Näin pitkällä valotusajalla ajattelin, ettei pienet tärähdykset näy. Mutta kirkkaat valopisteet vastarannalla eivät piirtyneet ihan tarkasti, koska ne söivät ruudun puhki ja olisivat tarvinneet lyhyen valotusajan. Pimeassä oli vaikeuksia tarkennuksen kanssa ja eka kuvissa tarkennus olikin pielessä. Olisi pitänyt ottaa lamppu tai kännykkä mukaan.

_MG_2286Sitten zoomasin putkea vähän pitemmäksi. Se tuotti väärällä tarkennuksella hienon bokeh-ilmiön ja valmiita taidekuvia. Sain lopuksi tarkennuksenkin lähes kohdalleen ja sitten kuvat näyttivät tältä:_MG_2287

 

Välillä kävin katsomassa MTV3 Koston ja sitten tsiikailin taivaalle uudestaan. Nyt viisastuneena otin mukaan otsalampun. 23.30 ja pakkasta 25 astetta kuvat alkoivat näyttää tältä:_MG_2298Edessä oleva lumi sai katuvaloa. Kävin katsomassa netistä hyviä revontulikuvia ja huomasin, että nämä ovat vain kalpea aavistus hyvistä. Lightroomilla voi tehdä melkoisia parannuksia kuviin, kun uskoltaa vääntää reilusti. Vaikka käytin ISO 100 ja valotin reilusti, niin värikohinaa tuli runsaasti. Jos tänä iltana vielä näkyy tulia, niin yritän valottaa vähän enemmän. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokeilu, mutta oppimista on. Edellisen kerran kuvasin revontulia jäämeren rannalla. Siellä oli paljon helpommat olosuhteet, lämpötila nollassa, valotusajat olivat siinä 2-4 sek. mutta silloin näytti olevan ISO 3200 ja aukko 4.

Tarkistin revontulikuvausohjeet  tähtitieteen sivuilta ja sen mukaan aukko iso, siis pieni numero ja ISO arvo niin, että valotusaika ei mene kauhean pitkäksi. Esim. F4, aika 2-8 sek.  ja ISO 400. Nämähän ovat ohjeellisia, paljon riippuu miten voimakkaat tulet ovat. Minun kamera osaa mitata melko oikein ajat ja valotus onnistuu automatiikallakin, tietenkin aukonesivalinnalla. Siis eilen mulla oli pielessä aukko ja iso ja sen seurauksena valotusajasta tuli niin pitkä (siis kaikki pielessä). Vaikka olin puoli vuotta sitten kuvannut samaa aihetta ja oikein, niin nyt en enää muistanut kaikkia ohjeita.

http://astro.kuvat.fi/tahtikuvaus/repokuvaus.htm

7 comments on “Revontulia 17.3.

  1. Tosi upeita kuvia. Opiskelen Savonian ammattikorkeakoulussa.Olen tekemässä opinnäytetyötä Suomen matkailusta, ja etsiskelin revontuli-osioon kuvituskuvia. Voisinko mahdollisesti käyttää näitä sinun kuviasi? Tietenkin varustettuna asianmukaisilla lähdeviittauksilla jne.

    • Hei, voit käyttää siinä yhteydessä. Olisko minulla mahdollisuutta nähdä tai saada sähköisenä se sinun opinnäyte?
      Pena K.

  2. Kiitos paljon, nämä tekijänoikeus-asiat rajoittavat ja hankaloittavat paljon kuvituskuvien käyttöä. Opinnäytetyöni julkaistaan ammattikorkeakoulujen theseus.fi-verkkokirjastossa, josta se löytyy nimelläni luultavasti toukokuun lopulla tai viimeistään kesäkuussa. Kiitos vielä ja mukavaa kevättä! =)

  3. Upeita kuvia ovat! Opiskelen Oulun Ammattikorkeakoulussa ja olen nyt harjoittelussa Cernissä. Pidän ensi viikolla esityksen projektistani täällä ja haluaisin käyttää yhtä kuvistasi viimeisessä diassani.

    Voinko mahdollisesti käyttää kuviasi tästä postauksesta tähän tarkoitukseen? Käyttäisin vain yhtä kuvaa ja tietenkin kuvasi yhteydessä olisi lähdeviittaukset ja nimesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s