Polaroid Land 355, toinen kamera(ni)


Kuva

Tämä oli alunperin Iisalmen Osuuskaupan mainososastolla 1970-luvulla käytössäni oleva kamera. Myöhemmin ostin sen itselleni (1991), kun sillä ei enää ollut kuin muistoarvo.

Tämä kamera liittyi kirjapainoalan kehitykseen. 60-luvun lopussa alkoivat kirjapainot siirtyä offset-tekniikkaan. Tämä mahdollisti huomattavasti helpommin valokuvan ja muiden visuaalisten elementtien käytön ilmoituksissa. Kohopainoaikaan mainoskuvat olivat yleensä tavarantoimittajien matriiseja, joista latomo valoi metallisen kuvalaatan. Jos kuvaa halusi pienentää, niin se tapahtui sahalla.  Se ei antanut paljoa liikkumavaraa mainonnansuunnittelulle.

Tämä Polairoid Land 355 kamera hankittiin muistaakseni myös Iisalmen Kuvasta vuonna 1971. Kamerassa oli  Zeiss Ikon 114 mm objektiivi f 8,8, etäisyyttä mittaava kaksoiskuvaetsin, valonmittaus, filminopeudet 75, 150 ja 300, erillinen salamalaite, lähikuvauslinssi, kameralaukku, johon mahtui kaikki lisätarvikkeet.

 

Kameraa käytettiin ahkerasti lähes 20 vuoden ajan erilaisiin nopeisiin tarpeisiin. Siihen aikaa kuvan käyttö ilmoituksissa oli vähäistä, mutta Polairoidilla se oli mahdollista nopeastikin. Esimerkiksi joulun aikaa lapsia kuvattiin joulupukin sylissä, taisi olla maksullinen palvelu.

Kaikki alkoi lapsellisesta kysymyksestä

Dr. Edwin Land keksi synteettisen polarisaatiolevyn 1929 ja siitä sovellutuksen valon polarisaatioon linsseissä. Edwin tutki myös valokuvausta ja hänen 3 vuotias tytär kysyi ”miksi kuvia ei näy heti”. Se johti ensimmäiseen instant kameran syntyyn 1948. Ensimmäinen värillinen Polaroid filmi julkistettiin 1963. Siitä minulla on omakohtaisia kokemuksiakin, kun amerikantäti kävi Suomessa 1964 ja otti kuvia ”ihme kameralla”.

Vuonna 1972 julkistettiin SX-70 kamera, josta on myöhemmin tullut kulttikamera ja kameralla otetuista kuvista on maailmanlaajuisia näyttelyjä.
Yksi kävi suomessakin Helsingin juhlaviikoilla ja taitaapa ko. kuvista kiertää myös suomalaisia näyttelyjä.

2000-vuoden alussa Polaroid ajautui konkurssiin ja sen jälkeen yrityksellä on ollut sekavia vaiheita eri omistajien ja pelastustoimenpiteiden kanssa. Ainakin Polaroid yhteisö on vielä voimissaan ja netistä löytyy paljon tietoa ja skannattuja Polaroid-kuvia. Polaroid yhteisön sivut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s