Topcon Uni, ensimmäinen kamerani

Ensimmäinen kamerani

Hankin tämän joskus vuonna 1968 Iisalmen Kuvasta Pulkkisen Hessulta. Olin silloin somistajaharjoittelija Iisalmen Osuuskaupassa, jonka pääpaikka oli Savonkadulla Hessun kaupan vastapäätä. Valokuvaus kiinnosti jo silloin ja vierailin kamerakaupassa usein. Tämä Topcon oli varmaan halvimpia järjestelmäkameroita ja senkin jouduin ostamaan pitemmällä maksuajalla. Harjoittelijan palkka oli silloin noin 200-300 markkaa ja kamera maksoi ehkä 600 markkaa. En muista näitä niin tarkkaan, mutta suuruusluokka on oikein.

Kuvausharrastus oli silloinkin näppäilijäasteella. En yrittänytkään kuvata mitään näyttelykuvia vaan kavereita, tapahtumia ja sellaista tavallista kuvausta. Silloin otettiin pääasiassa mv-kuvia ja filmit kehitettiin ja vedostettiin itse. Pistän tähän loppuun jotain vanhoja kuvia, kunhan saan skannatuksi negat, lähes kaikki ovat tallessa.

Topcon oli ensimmäinen peilin pinnalta valotuksen mittaava kamera

Silloin kun hankin tämän kameran, en tiennyt, että tässä kamerassa on kokeiltu ensimmäisen kerran valonmittausta objektiivin läpi peilin pinnalta täydellä aukolla. Topcon Uni oli  keskussulkimella varustettu, valotusajat B, 1-1/500 s., aukot 2-22, lähin tarkennusetäisyys 65 cm. Minulla ei ollut muita objektiivejä kuin UVTOPCOR 53 mm, F2 ja siihen Vivitarin kaksinkertaistaja. Näillä pärjättiin hyvin, eikä paremmasta osattu uneksiakaan. Valotusmittari oli kytketty myös aukonvalintaan ja asetti oikean aukon automaattisesti. Se oli uutta silloin, tosin silloin en tiennyt, että se oli mahdollista vain tässä kamerassa. Nyt nettiaikana kaikki asiat selviävät, mutta silloin tieto oli työn ja tuskan takana.

Siihen aikaan kameroilla oli kunnollinen nahkainen varustelaukku. Se suojasikin hyvin karvokasta kameraa. Muut lisävarusteet ovat matkalla hävinneet, jos niitä paljon olikaan. Ainakin rotanhäntälaukaisin minulla oli aikoinaan, sillä pystyi kameran laukaisemaan tärähdyttämättä tai valottamaan pitempiä valoituksia (B).

 

 

Ohjekirja on hävinnyt, mutta löysin sen netistä alkuperäisestä kuvattuna. Alkuperäisiä olisi ollut myytävänäkin n. 12 euron hintaan.

Netistä löytyy yllättävän hyvin tietoa ainakin kameroista. Jos kiinnostusta löytyy niin voit tutusta tämän kameran käyttöohjeisiin ja löytyy sieltä muitakin.

Tokyo Kogaku (Tokion Optiikka) yritys perustettiin 1932 valmistamaan Japanin keisariselle armeijalle mittalaitteita. Se oli Japanin ensimmäisiä optiikka-alan yrityksiä. Ensimmäinen linssi julkistettiin 1933, joka oli sotilaskäyttöön. Ensimmäinen kamera valmistettiin 1937 nimellä Lord. Tuotemerkki Topcon julkistettiin 1953 Minion 35 kameran uutena nimenä. Nimi tuli sanoista Tokio Optical Company. Topcon Uni kameraa tehtiin vuosina 1964-68. Charles Beseler toi kameroita USA:han ja myi Topconin merivoimille viralliseksi kameraksi. Vuonna 1981 yritys lopetti kameroiden valmistuksen ja siirtyi pelkästään optisten mittalaitteiden valmistajaksi.

Hankin tämän kameran takaisin sen oltua noin 30 vuotta ”lainassa”. Eihän tällä enää kuvata, mutta pistän sen muiden museoesineiden joukkoon. Tässä oli ensimmäinen luku kameroistani. Seuraavaksi kerron Polaroid-kamerasta joka on 70-luvun alkupuolelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s